Colaborari

  Colaborari

  La iniţiativa Consiliului Judeţean Maramureş, prin Biroul de Relaţii Internaţionale, au fost contactate mai multe ambasade din ţări europene cu care judeţul Maramureş are legături de colaborare pentru a promova cinematografia recentă din respectivele ţări, în cadrul unor manifestări intitulate ”Zilele filmului la Bastionul Măcelarilor”. Mai multe ambasade au salutat această iniţiativă si au transmis filme reprezentative. 

  Ambasadorul Suediei, Excelenţa Sa Anders Bengtcen, a participat în 2 iunie 2013 la deschiderea Zilelor Filmului Suedez de la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Excelenţa Sa le-a vorbit celor prezenţi – în limba română - despre colaborarea pe plan economic dintre Maramureş şi Suedia și perspectivele dezvoltării acestora.

   

  În 30 mai 2013, deputatul Landului Saxony-Anhalt, Lars-Jorn Zimmer - un prieten şi un bun cunoscător al judeţului nostru - a fost oaspetele preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Discuţiile dintre preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş şi deputatul german au vizat domenii precum turismul, cultura şi energiile regenerabile. Deputatul german nu este pentru prima dată în Maramureş, prima sa vizită în județ având loc în anul 2011. Alte două întîlniri cu reprezentanți ai autorităților maramureșene au avut loc în Germania, în cursul anului 2012. 

  Cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-au stabilit relaţii de colaborare începând cu 2003, bazele colaborării fiind reprezentate de crearea unor grupuri comune de lucru , formate din reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate din teritoriu, instituţii culturale şi de învăţământ, camere de comerţ si alte organizaţii din cele două judeţe. Vizita a 52 de primari din judeţul  Szabolcs-Szatmar-Bereg, pentru stabilirea unor relaţii de înfrăţire cu localităţi din Maramureş, a dat roade, în anii 2004 şi 2005 mai multe localităţi din judeţ semnând acorduri de înfrăţire:  Baia Sprie, Bistra, Botiza, Dumbrăviţa etc. Colaborarea cu judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg s-a concretizat în vizite de lucru, participarea la conferinţe, schimburi de experienţă şi numeroase întâlniri pentru a pune la punct realizarea unui proiect deosebit de important pentru judeţele noastre, proiect iniţiat în mandatul trecut „Drumul expres Baia Mare –Vaja”.

   

  Între judeţele Maramureş şi Jasz-Nagykun-Szolnok  s-au stabilit relații de înfrățire încă din1993. Acordul  efectiv de înfrăţire a fost semnat în Baia Mare la 08.11.2004. A fost momentul de la care relaţiile au cunoscut un curs ascendent și s-a lărgit cooperarea la nivel local şi instituţional prin crearea unor grupuri de lucru formate din reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate din teritoriu, instituţii culturale şi de învăţământ, camere de comerţ si alte organizaţii din cele două judeţe. Au fost angrenate în acest parteneriat: autorităţi locale – primării care au demarat stabilirea de înfrăţiri cu localităţi din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok;  instituţii publice din domeniul agricol, medicină veterinară, sănătate, protecţia copilului, protecţia mediului, învăţământ, cultură; cetăţeni, artişti plastici, funcţionari publici, copii etc.

   

  O delegaţie a regiunii Transcarpatia a participat în 25 februarie 2011 la sărbătorirea Zilei Protecţiie Civile din România împreună cu reprezentanţi ai regiunii Ivano Frankivsk - Ucraina și Szabolcs Szatmar Bereg –Ungaria.

  Cu ocazia inaugurării Centrului de vizitare din Crasna Viseului, realizat în cadrul proiectului Ecotur, în luna mai 2010 a fost invitată în Maramureș o delegaţie condusă de domnul director Volodymyr Chipak (Managementul Apelor din Zakarpatia, Ujgorod, Ucraina) şi de domnul director Fedir Hamor - Rezervaţiei Biosferei Carpatica Rahiv, Ucraina, în cadrul unei vizite de studiu cu scopul de a cunoaşte specificul ariilor protejate din Maramureș. 

   

  Oficiali din Ivano-Frankivsk, în frunte cu Ivanytki Roman Yaroslavovyci, viceguvernator pe probleme umanitare şi sociale, şi dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk au vizitat judeţul Maramureş în 19 iulie 2013 într-un schimb de experienţă pe teme sanitare, în special legate de servicii integrate de urgenţă de tip UPU-SMURD. S-a discutat posibilitatea colaborării dintre cele două regiuni în acest domeniu, partenerii ucraineni fiind intersaţi să înfiinţeze un astfel de serviciu în Ivano Frankivsk.

  A fost  răspunsul la vizita pe care o delegație maramureșeană a efectuat-o în Ucraina cu o lună mai devreme.

   

  Cel mai important rezultat al colaborării cu judeţul Telemark din Norvegia s-a materializat în elaborarea în parteneriat a proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”,  finanţat prin Mecansimul Financiar SEE.

  Colaborarea în cadrul proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, a constat și într-o vizită de studiu a reprezentanţilor judeţului Maramureş în Norvegia în octombrie 2011, dar şi participarea, în decembrie 2011, a unei delegaţii de 8 reprezentanţi ai judeţului Telemark la evenimentul de inaugurare a  proiectului finalizat.

  Ca urmare a colaborării din cadrul proiectului Centurio 2004-2006, provincia Flevoland din Olanda a propus să devenim parteneri în cadrul proiectului MiniEurope, depus spre finanţare în cadrul INTERREG IV C. Pentru punerea la punct a detaliilor legate de acest proiect s-au organizat mai multe întâlniri cu regiunile partenere:  Baia Mare, între 18-21 ianuarie; la Roma între 22-24 martie, cu ocazia reuniunii Comitetului Regiunilor; la Bruxelles între 27-28 septembrie. De asemenea, Consiliul Judeţean Maramureş este partenerul provinciei Flevoland şi în proiectul „MORE4NRG: măsurarea progresului regiunilor în domeniul surselor regenerabile de energie şi eficienţei energetice”, promovat de provincia olandeză în cadrul INTERREG IVC. Pentru pregătirea cererii de finanţare au avut loc discuţii şi consultări în data de 16 noiembrie 2007, în Bruxelles.

  În perioada 25-30 septembrie 2006, o delegaţie din Maramureş, condusă de dl vicepreşedinte Pamfil Bercean, a efectuat o vizită oficială în provincia italiană Cosenza. Cu acest prilej, la 27 septembrie 2006  a fost semnat protocolul de colaborare. Această vizită a avut şi rolul de a deschide noi domenii de colaborare în sectorul economic, prin întâlniri cu agenţii economici importanţi din provincie, care şi-au exprimat intenţia de a colabora cu omologii lor din Maramureş.

   

  Reprezentanţii administraţiei publice locale din comuna italiană Amendolara s-au arătat interesaţi de a iniţia o colaborare în cât mai multe domenii cu judeţul Maramureș.

   

   

  Ca urmare a semnării în 2006 a Acordului comun de colaborare dintre judeţele membre ale Regiunii de dezvoltare NV şi regiunea Veneto, cooperarea dintre judeţul Maramureş şi regiunea Veneto a marcat un trend ascendent. Ea s-a materializat prin participarea în parteneriat la proiectul „MiniEurope”. Proiectul a fost aprobat în luna septembrie 2008 în cadrul Programului INTERREG IV C şi care, în prezent, este finalizat. şUn alt parteneriat e cel legat de participarea la proiectul Smart Europe, aprobat spre finanţare în luna aprilie 2012. 

  Ca urmare a semnării, în aprilie 2008, a Declaraţiei comune de colaborare dintre judeţul Maramureş şi regiunea spaniolî Valencia, cooperarea s-a materializat prin participarea în parteneriat la două proiecte „MORE4NRG” şi „MiniEurope”, care au fost aprobate în cadrul Programului INTERREG IV C şi sunt în prezent finalizate.

   

  Un alt proiect finanţat prin Programul INTERREG IV C, implementat în parteneriat cu regiunea Valencia a fost proiectul CLIMACT Regions care în prezent este finalizat. De asemenea, între cele două regiuni au avut loc schimburi de experiență  privind dezvoltarea regională şi rurală.  Însă nu s-a depășit trecut mai departe de semnarea unei scrisori de intenție privind colaborarea dintre judeţul Maramureş şi regiunea Valencia.

   

  În cursul anului 2007 au fost demarate tratativele pentru încheierea unui acord de înfrăţire cu voievodatul Podkarpackie (Subcarpatia) din Polonia, la iniţiativa partenerilor polonezi. Au urmat în cursul anului 2007 două întâlniri  și o participare la a Festivalul Internaţional Folcloric de la Trzcinca. Maramureșul a fost reprezentat de grupul folcloric  „Cireşarii” din Coruia şi de grupul de copii „Muguri de brad” din Suciu de Sus. 

  Datorită schimbărilor intervenite în structura politică a celor două autorităţi publice, colaborarea şi semnarea acordului de înfrăţire  - care era prevăzut să fie semnat în 2008 - nu s-a mai concretizat.

   

  O delegaţie din Maramureş, formată din preşedintele Consiliului Judeţean Zamfir Ciceu, secretarul judeţului Dumitru Dumuţa şi directorul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, Nicolae Boitor, au participat, în perioada 15-19 aprilie 2013, la un schimb de experienţă pe tema protecţiei copiilor cu probleme de comportament şi de adaptare în societatate, la invitaţia „Asociaţiei Meuseneze pentru Salvarea Copilăriei Adolescenţilor şi Adulţilor” (AMSEAA) din Franţa. Parteneriatul cu judeţul Maramureş a început în 2011, când s-a înfiinţat la Târgu Lăpuş Centrul Francez AMSEAA. Aici se derulează unul din proiectele experimentale ale acestei asociaţii - „Escale Roumanie”.

  proiect deseuri
  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  HELIX_NO_MODULE_OFFCANVAS