Arii protejate

  Arii protejate

  Pe teritoriul Maramureșului se află un Parc Național - Rezervație a Biosferei, 9 situri „Natura 2000” și 34 de Arii naturale de interes național.

   

  Parcul Național Munții Rodnei a fost desemnat Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul MAB UNESCO la cea de a VI-a sesiune a Consiliului Internaţional de Coordonare a Programului Om-Biosferă, de la Paris, din 1979.

  Parcul Naţional Munţii Rodnei (PNMR) înfiinţat în anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 1949, reconfirmat prin Legea nr.137/1995 şi prin Legea 5/2000, este arie naturală protejată de interes naţional şi internaţional. La început a fost protejat numai golul de munte din jurul Vf. Pietrosu (183 ha), doar mai târziu suprafaţa rezervaţiei fiind extinsă la 3300 ha.

   

  Natura 2000 reprezintă instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre. Este o reţea de zone desemnate pe teritoriul Uniunii Europene cu scopul de a proteja prin mecanisme specifice speciile vulnerabile de plante şi animale şi habitatele importante din Europa. În judeţul Maramureş sunt 9 situri Natura 2000: 8 Situri de importanţă comunitară  care, ulterior, vor deveni arii speciale de conservare  și o arie de protecţie specială avifaunistică. 

   

  În Maramureş se găsesc 33 de ariile naturale protejate de interes naţional, de diferite tipuri: una paleontologică, 5 - speologice, 3 - geologice, una botanică,  4 - botanice-zonă umedă, 6 - forestiere,  3 -  hidro-geologice, una peisagistică-geobotanică, una hidrologică şi 8 mixte. Interesantă e Pădurea de pini Comja (Seini) unde, în 1939, au fost plantați 10.000 de arbori, astfel încât să redea numele lui Eminescu. O „literă” are lungimea de 24 m și lățimea de 8 m. Inscripția „ecologică” e vizibilă de pe Culoarul Someşului, la intrare în Depresiunea Băii Mari.

  Până în prezent, în judeţul Maramureş s-au constituit prin Hotărâri de Consilii Locale 6 arii naturale protejate  de interes local: o arie naturală geologică şi faunistică, o rezervație geologică și 4 zone umede. Conform clasificării Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), acestea fac parte din categoriile a III-a (Monument al Naturii: o zonă ce conţine una sau mai multe caracteristici naturale sau natural/culturale care au o valoare remarcabilă sau unică din cauza rarităţii înnăscute, reprezentativităţii, calităţilor estetice sau importanţei culturale) și  a IV-a (Arie de Management pentru Habitat/Specie: o zonă terestră şi/sau marină supusă unei intervenţii active de management pentru a asigura menţinerea habitatelor şi/sau îndeplinirea necesităţilor unor specii particulare).

  proiect deseuri
  © 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper

  HELIX_NO_MODULE_OFFCANVAS